Házias tyúkhús leves
>> 2010. január 29., péntek
(egyszerű elkészíteni)
Hozzávalók:
1 egész házi tyúk (kukoricán nevelt)
1 fej karalábé
1 fél zeller gumó
3-4 szál petrezselyem zöld
7-8 nagy répa
2 közepes petrezselyem gyökér
1 közepes fej vöröshagyma
1 kis kelkáposzta fele
1 zöldfűszeres húsleves kocka (Knorr)
2 evők. só
levestészta
1, A megtisztított tyúkot feldaraboljuk (comb, mell, farhát, szárny stb.). A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A répákat és a petrezselymeket félbe vágjuk, majd a felezett zöldségeket 4-5 cm-es darabokra vágjuk.
2, Egy 4-5 literes fazékba beletesszük a húst, zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 1 ujjnyi legyen a fazék tetejéig. Főzni kezdjük, mikor fő a leve, a tüzet minimálisra csökkentjük alatta, hogy forrjon, de ne zubogjon a vize (különben szürke lesz a leve). Ekkor beletesszük a sót és a húsleveskockát is. A tyúk korától függően 80-120 percet főzzük (minél öregebb a tyúk, annál tovább).
3, Egy kisebb fazékban (1-2 literes) főzünk vizet, és mikor fő, beletesszük a levestésztát (kb. 15-20 dkg ízlés szerint) és addig főzzük míg megpuhul, de nem fő szét (kb. 8 perc). Mikor megfőtt leszűrjük.
4, A megfőtt húslevesből kivesszük a zöldségeket, és a húst, a levét pedig leszűrjük. Hozzáadjuk a leszűrt levestésztát és még melegen tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2-2,5 óra
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése